Štrudla sa makom, puna ukusnog fila: Stari vojvođanski recept za kraljicu nedeljne trpeze

 



Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 500 gr brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 grama masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite te ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.

Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.

Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Štrudla od jabuka s gotovim korama

Cokoladne kocke sa šumskim vocem

Štrudla s makom