Štrudla sa makom, puna ukusnog fila: Stari vojvođanski recept za kraljicu nedeljne trpeze
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 500 gr brašna
- pola paketića svežeg kvasca
- supena kašika šećera
- 2 žumanca
- prstohvat soli
- 60 grama masti ili putera
Za fil:
- 125 ml mleka
- 300 gr mlevenog maka
- 200 gr šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite te ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.
Primjedbe
Objavi komentar